Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Honey & Clover

2008.07.03

Honey and Clover – újabb felnőtt anime az Animaxon

 

Az Animax ismét egy átütő erejű kult-darabbal folytatja a januárban megkezdett trendet, mely szerint kifejezetten nagykorúaknak készült sorozatokkal árnyalja a hazai közönség anime-műveltségét.

A Honey and Clover - mely elkészülte óta fent van a világ Top 10 anime-listáján - elmélyült pszichológiai érzékkel, hitelesen ábrázolja a főiskolás fiatalok érzéseit és gondolatait barátságról, szerelemről. Kifinomult humor és különleges, olykor szürreális, álomszerű látványvilág - akvarell-szerű kidolgozás és finom pasztellszínek - jellemzi a Honey and Clovert, melyet március 28-ától tűz műsorára az Animax.

A másodéves Takemoto Yuuta, a végzős Mayama Takumi, és a titokzatos Morita Shinobu művészeti főiskolások és egy albérletben laknak. Mindhármuk életét megmozgatja, amikor feltűnik az apróka termetű, ámde kimagasló tehetségű, 18 éves Hanamoto Hagumi. A kislányos külsejű csodabogár igencsak megszeppen a srácoktól. Különösen Moritától fél, aki az első epizódban homokmintát vesz a talpáról és még az internetre is felpakolja a képeit. A néző megismeri továbbá Yamadát is, aki reménytelenül szerelmes Mayamába, aki viszont Rikával szeretné összekötni életét.

Honey and Clover anime filmA Honey and Cloverben tulajdonképpen nincsen semmi nagy durranás, és épp ez adja a nagyságát: hogy a főiskolás szereplők hétköznapi kis küzdelmeit - hogy mit is kezdjenek magukkal és az életükkel - képes úgy bemutatni, hogy az hihetetlenül izgalmas. A sorozat a való életből, valós érzelmekből táplálkozik, ezért is érzi közel magához a legtöbb hasonló korú fiatal, szerte a világon. Minden szereplő - és az őt éppen aktuálisan foglalkoztató probléma - egy időre reflektorfénybe kerül. Aztán ezek az apró kis történetek éppen úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a mi életünkben is a mi kis sztorijaink. A sorozat hangulata is éppen úgy változik, ahogy bennünk az élet - hol mulatságos, hol drámaian mellbevágó, de mindig minden a helyén van, és az arányok épp annyira tökéletesek, mint ahogyan a szereplők komplex jelleme is.

A Honey and Clover a Fuji TV nitaminA blokkjának nyitósorozataként készült 2005-ben, elsősorban húsz körüli csajoknak, akik amúgy soha nem néztek korábban animét. A széria végül akkora sikert aratott, hogy elkészülte óta tartja magát a Top 10 animék között.

A sorozat kilencven másodperces bevezetője, a stop-motion animáció egyik gigásza, a cseh Jan Svankmajer stílusában készült intro - ahol is mindenféle élelmiszerek öltenek vicces emberi formát és mozgást - külön említést érdemel, csakúgy, mint a zene is. Főként a közbeékelt dalok (Suga Shikao szerzeményei a SPITZ nevű rockbanda előadásában) tökéletes pontossággal ábrázolják az éppen futó érzelmeket.

A huszonhat 25 perces részből álló sorozat - mely a modern animék egyik kultikus darabja - úgy felkavaró és magával ragadó, hogy közben mindvégig finom, és ami a legfontosabb: végtelenül természetes. A Honey and Clover március 28-ától, 13 héten keresztül, minden pénteken 21:15-től lesz látható az Animaxon, esténként egymás után két epizóddal.